Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2016

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2016

 

In 1913 werd de allereerste Ronde van Vlaanderen verreden. Na drie jaar afwezigheid vanwege de Eerste Wereldoorlog staat nu, in 2016, de honderdste editie voor de deur. De jubileumeditie belooft een nóg groter volksfeest te gaan worden dan dat gebruikelijk is in België tijdens ‘De Ronde’.

Door: Sjors Beukeboom

Parcours:

De honderdste editie van Vlaanderens Mooiste gaat over een afstand van 255 kilometer. Vergeleken met vorig jaar is het parcours niet tot nauwelijks aangepast. Dat betekent dat de laatste honderd kilometer voor spektakel gaan zorgen.

In die laatste honderd kilometer zit namelijk het merendeel van de achttien klimmetjes die De Ronde kent. De hellingen, sommigen geplaveid met kasseien, volgen elkaar dan snel op.

1526934_1412884502291408_555382008_n

Zo wordt er onder andere drie maal de Oude Kwaremont beklommen. Eénmaal bevindt deze helling zich in de finale. Op de Oude Kwaremont kan daarom het verschil gemaakt worden. Mocht dat niet het geval zijn kan de allerlaatste klim van de dag, de Paterberg, voor de definitieve schifting zorgen. Na de Paterberg is het nog ruim tien kilometer tot de finish in Oudenaarde.

Meer over het parcours is hier te vinden.

Bekijk hier de Oude Kwaremont vanaf de fiets:

Deelnemers:

Klik hier voor de deelnemerslijst

Elite vrouwen:

De organisatie van de Ronde van Vlaanderen houdt rekening met het opkomende vrouwenwielrennen. Zo is ‘De Ronde’ voor de elite vrouwen groter dan in alle voorgaande edities. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er een teampresentatie is op de markt in Oudenaarde en dat de wedstrijd live wordt uitgezonden op de televisie.

De dames rijden dezelfde finale als de mannen. Dat betekent ook voor hen dat de Oude Kwaremont en de Paterberg scherprechters gaan zijn. De top van de laatstgenoemde klim ligt op ruim tien kilometer van de meet. Titelverdedigster Elsa Longo Borghini staat ook dit jaar aan het vertrek.

Lees ook: Voorbeschouwing op de proloog van de Giro in Apeldoorn

Favorieten:

Bij de mannen is er geen duidelijke topfavoriet. Vooraf gezien lijken veel renners in aanmerking te komen voor de overwinning tijdens deze jubileum editie van Vlaanderens Mooiste. Fabian Cancellara is één van hen. Hij kan de allereerste renner worden die de Ronde van Vlaanderen tot vier keer toe op zijn palmares weet toe te voegen. Dat geldt overigens ook voor Tom Boonen.

Peter Sagan werd alweer zes keer tweede dit seizoen, maar doorbrak deze reeks met een overwinning in Gent-Wevelgem. Sagan is ongelooflijk constant tot nog toe en geldt daarom ook voor de Ronde van Vlaanderen als één van de kanshebbers.

De Belgische hoop is dit jaar voornamelijk gevestigd op Greg van Avermaet. Hij kan zich met een overwinning tot een echte ‘Flandrien’ ontpoppen. Van Avermaet lijkt beter dan ooit en met de overwinning in Tirreno-Adriatico, waar hij overigens Sagan klopte, staat de Belg met veel vertrouwen aan de start. Mocht Van Avermaet het niet waar kunnen maken zondag, dan hebben de Belgen nog een troef achter de hand met Sep Vanmarcke.

De winnaar van vorig jaar, Alexander Kristoff, lijkt in iets mindere doen dan vorig seizoen. Dat wil niet zeggen dat de Noor niet op het lijstje kanshebbers thuishoort. Samen met Niki Terpstra, Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar, Tiesj Benoot en Geraint Thomas maakt hij het lijstje favorieten compleet.

Kanshebbers:

***** Fabian Cancellara
*** Peter Sagan, Greg van Avermaet
** Alexander Kristoff, Niki Terpstra, Sep Vanmarcke
* Tom Boonen, Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar, Geraint Thomas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>