Voorbeschouwing Energiewacht Tour 2016

Voorbeschouwing Energiewacht Tour 2016

 

Van woensdag tot zondag staat het noorden van Nederland en het internationale vrouwenwielrennen in het teken van de Energiewacht Tour. Elk jaar breidt de organisatie van het evenement de meerdaagse wielerkoers weer een beetje uit. Zo werd er vorig jaar, naast de etappes in Noord-Nederland, ook gekoerst op het Duitse Borkum. Ook dit jaar vindt de slotetappe daar plaats, maar in 2016 wordt er eveneens gekoerst in het centrum van Groningen. De proloog start en finisht namelijk op de Vismarkt in Groningen.  

Door: Sjors Beukeboom

Proloog

Parcours:

Het is alweer de zesde editie van deze internationale vrouwenkoers op Nederlandse bodem. Zoals gebruikelijk (Wielrennen.blog.nl was de eerste wielernieuwswebsite die een voorbeschouwing schreef over een wielerwedstrijd  voor vrouwen) besteden wij aandacht aan de Energiewacht Tour.

1526934_1412884502291408_555382008_n

De start en finish van de proloog zijn dus in Groningen. De Vismarkt, midden in de stad, is zowel het toneel van de start als van de finish. De ploegentijdrit heeft een lengte van ruim elf kilometer en telt nauwelijks hoogtemeters.

Na de start op de Vismarkt koersen de dames richting Haren, het eerstvolgende dorp ten zuiden van de grote stad. Via de Folkingestraat, de leukste winkelstraat van Nederland volgens NLStreet Awards, volgt er een stukje weg dat ook tijdens de proloog van de Giro d’Italia in 2002 verreden werd. Daarna komen de rensters op de Hereweg. Deze loopt helemaal door tot in Haren. Hier kan dus flink vaart gemaakt worden. In Haren wordt vervolgens de vierde afslag op de rotonde ter hoogte van de Vondellaan en Molenweg genomen om dezelfde weg naar Groningen terug te nemen. Het is dus mogelijk de rensters tweemaal te zien. Via hetzelfde parcours als de bekende hardloopwedstrijd De 4-Mijl van Groningen wordt er tot slot weer gefinisht op de Vismarkt.

Om 19.00 uur vertrekt de eerste ploeg voor de proloog.

 

Lees ook: Voorbeschouwing op de proloog van de Giro in Apeldoorn

Bekijk hier het parcours van de proloog in beeld:

Andere etappes:

donderdag 7 april / Etappe 2: Winsum – Winsum (120 kilometer)

vrijdag 8 april / Etappe 3: Stadskanaal – Musselkanaal (131,8 kilometer)

zaterdag 9 april / Etappe 4a: Zuidhoren (75,4 kilometer)

zaterdag 9 april / Etappe 4b: Leek (Individuele tijdrit, 13,6 kilometer)

zondag 10 april / etappe 5: Borkum, Duitsland (120 kilometer)

Klik hier voor meer informatie over de etappes

Deelnemers:

Klik hier voor de deelnemerslijst

Favorieten:

De winnares van vorig jaar, Lisa Brennauer, staat ook dit jaar weer aan het vertrek. De renster van Canyon SRAM Racing is wederom één van de favorieten voor  de eindoverwinning dit seizoen.

Boels Dolmans, de ploeg die het vrouwenwielrennen tot nog toe dit seizoen gedomineerd heeft, heeft eveneens rensters in de gelederen om kans te maken op het algemeen klassement. Daarnaast is de Nederlandse ploeg, met onder andere Chantal Blaak in de gelederen, kanshebber voor winst in de proloog.

Wiggle High5 heeft met de Belgische Jolien d’Hoore en de Nederlandse Amy Pieters twee kandidaten.

Marianne Vos doet niet mee aan de Energiewacht Tour. Namens haar team, Rabo Liv, staan onder andere Lucinda Brand en Anna van der Breggen aan de start.

Meer Nederlandse inbreng komt namens Annemiek van Vleuten van Orica-AIS en Kirsten Wild van Hitec Products. Overige grote Nederlandse rensters doe meedoen zijn Vera Koedooder, Floortje Mackaij, Iris Slappendel en Janneke Ensing.

Overige buitenlanders om in de gaten te houden zijn: Nikki Harris, Chloe Hosking, Lucy  Garner, Christine Majerus en Linda Melanie Villumsen.

Kanshebbers:

***** Chantal Blaak

*** Lisa Brennauer, Jolien d’Hoore

** Anna van der Breggen, Lucinda Brand, Kirsten Wild

* Iris Slappendel, Vera Koedooder, Lucy Garner, Nikki Harris

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>