Giro 2013: alle eindklassementen op een rij

Logo Giro d'ItaliaDe 96e Giro d’Italia is afgelopen. Tijd om alle winnaars van de verschillende eindklassement eens op een rijtje te zetten.

Roze Trui
Tijdens deze Giro d’Italia stak er een renner boven de rest uit. Zijn naam luidt Vincenzo Nibali (Astana). Het verwachte duel met Bradley Wiggins kwam er niet (opgave Wiggins voor rit 13), maar de Italiaan was hoe dan ook moeilijk te kloppen geweest. Met name in de slotweek was hij met twee prachtige ritzeges oppermachtig. De roze trui, die hij in rit zeven veroverde, kwam dan ook nimmer in gevaar. Zijn eerste belager, de Colombiaan Rigoberto Uran (Sky Procycling), gaf na drie weken koers 4’43” toe. Cadel Evans (BMC Racing Team) kwam verrassend sterk voor de dag en vervolledigde het podium. Hij volgde echter wel op ruime afstand van de ongenaakbare Nibali. De achterstand van de Australiër bedroeg 5’52”.

Rode trui (puntenklassement)
Door de weinig pure sprints en de vele bergetappes leek het voor een sprinter een zeer lastige opgave om het puntenklassement te winnen. Met 158 punten slaagde Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) daar toch in. Dankzij zijn vijf ritzeges hield hij klassementsmannen Vincenzo Nibali (128 punten) en Cadel Evans (111 punten) knap achter zich.

Blauwe trui (bergklassement)
‘Tutti pazzi per Pirazzi’. Zo klink het elke keer uit de mond van commentator Renaat Schotte als de Italiaan Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole-CSF Inox) weer eens ten aanval ging in de bergen. Vanaf het begin van de Giro liet de titelverdediger geen kans onbenut om punten te sprokkelen. En zijn ferme inspanningen zijn niet zonder resultaat gebleven. Voor het tweede jaar op rij krijgt hij de blauwe trui mee naar huis. Een knappe prestatie. Zijn landgenoten Giovanni Visconti en Vincenzo Nibali kwamen met 45 punten nauwelijks in de buurt.

Witte trui (jongerenklassement)
Het spannendste duel was nog wel die om het jongerenklassement. Carlos Betancur (AG2R-La Mondiale) en Rafal Majka (Team Saxo Bank-Tinkoff Bank) hadden allebei hun zinnen gezet op de witte trui, waardoor er een fijne strijd ontstond. Voor de laatste bergrit verdedigde de 23-jarige Majka een voorsprong van twee tellen op zijn Colombiaanse leeftijdsgenoot. Die marge bleek niet genoeg voor de Pool. Op de klim naar Tre Cime toonde Betancur zich de betere, waardoor hij Majka van de troon stootte. Een verdiende beloning voor een zeer knappe Giro. Wilco Kelderman (22) kon zich nog niet mengen in dit duel, maar met een zeventiende plaats mag hij tevreden terugkijken op zijn debuut in een grote ronde. De Blanco-coureur werd bovendien derde in het jongerenklassement (+12’50”). Maar er komen voor hem nog zeker kansen om eens een witte trui te veroveren.

Bekijk hier alle eindklassementen

Video Giro 2013:

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>