Tour 2013: Uitslag etappe 9

Daniel Martin Met een beklimming van de tweede en vier cols van de eerste categorie beloofde de negende rit veel spektakel op te leveren. En die verwachtingen werden meer dan waargemaakt. Het was koers van de eerste tot de laatste minuut. Met een Ier als winnaar

Isolatie
Kwamen de mannen van Sky Procycling gisteren als collectief nog ijzersterk voor de dag, vandaag zakten ze finaal door het ijs. Het verschroeiende tempo in de beginfase deed ze één voor één lossen. Zo viel Peter Kennaugh na een ongelukkig duwtje in de greppel en blies Richie Porte, zaterdag nog de nummer twee, zich op tijdens de tweede beklimming. Hij zou liefst zeventien minuten verliezen en uit de top van het klassement duikelen. Met nog 130 kilometer te gaan is klassementsleider Chris Froome compleet geïsoleerd. De concurrentie ruikt bloed.

Oorlog
Ondertussen blijft het oorlog om een ontsnapping op touw te zetten. Groepjes krijgen nooit meer dan een anderhalve minuut, want zowel op het vlakke als op de beklimmingen valt het nooit stil. Ook niet in de groep der favorieten die al flink is uitgedund. Alejandro Valverde en zijn Movistar-ploeg nemen Froome onder vuur. Maar de drager van de gele trui laat zich niet verrassen.

Nederlanders
Wie zich ook niet lieten verrassen waren onze landgenoten. In de groep der favorieten, die aan de finish 21 man groot was, waren ze met vier man uitstekend vertegenwoordigd. De Blanco’s Mollema en Ten Dam wisten zich gesteund door Robert Gesink. Na een mindere dag hervond ook Wout Poels (Vacansoleil-DCM) zijn klimmersbenen en ging met de besten mee omhoog. Zeer mooi na alle ellende die hij in 2012 (o.a. zware valpartij in de Tour) kende. Toen de vier Nederlanders over de streep kwamen, was de ritzege helaas al gaan vliegen. Die werd een prooi voor Daniel Martin (Garmin-Sharp) die Jakob Fuglsang (Astana) verschalkte in een sprint-a-deux. Zijn waren ontsnapt op de laatste col en niet meer teruggepakt.

Drie en vier
Als Mollema en co. naar het klassement kijken zal er van een teleurstelling geen spraken meer zijn. Hij en Ten Dam gaan namelijk als de nummer drie en vier van het klassement de rustdag in. Een ongekende weelde voor ons land.

Tour 2013 – Uitslag etappe 9:
1. Daniel Martin (Ier/Garmin-Sharp) 4u 43′ 03″
2. Jakob Fuglsang (Den/Astana) z.t.
3. Michal Kwiatkowski (Pol/Omega Pharma-Quick Step) +20″
4. Daniel Moreno (Spa/Katusha) +20″
5. Joaquim Rodriguez (Spa/Katusha) +20″
6. Cadel Evans (Aus/BMC Racing Team) +20″
7. Wout Poels (Ned/Vacansoleil-DCM) +20″
8. Bauke Mollema (Ned/Belkin Pro Cycling Team) +20″
9. Daniel Navarro (Spa/Cofidis) +20″
10. Maxime Monfort (Bel/RadioShack-Leopard) +20″

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tour 2013: Uitslag etappe 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>