Voorbeschouwing: Dauphiné opwarmer voor Tour

criterium dauphine 2011 parcours Vandaag gaat na een relatief rustige week het wielercircus van start in het Critérium du Dauphiné. Deze wedstrijd duurt een week, en is een belangrijke wedstrijd in voorbereiding op de Tour de France. Met twee tijdritten en enkele etappes door de Alpen is er voldoende gelegenheid voor de klassementsrenners om in vorm te komen.

Slechts eenmaal Nederlandse winst
Het Critérium du Dauphiné wordt al sinds 1947 georganiseerd, tot 2010 onder de naam Dauphiné Liberé. De koers werd in het verleden vaak door grote renners gewonnen. De laatste jaren toonden de favorieten voor de Tourzege nog niet hun topvorm in de Dauphiné. Zo ging vorig jaar de overwinning naar Janez Brajkovic. Slechts één Nederlander wist de Dauphiné ooit te winnen: Johan van der Velde in 1980. De Dauphiné werd drie keer gewonnen door een Belg: Alex Close (1956), Eddy Merckx (1971) en Michel Pollentier.

Podiumkandidaten voor de Tour
Renners die de Giro kleurden, ontbreken aan de start in het Critérium du Dauphiné. Geen Alberto Contador dus. Daarnaast zal een deel van het peloton, onder wie de Gebroeders Schleck, volgende week deelnemen aan de Ronde van Zwitserland. De podiumkandidaten voor de Tour uit Nederland en België, Robert Gesink en Jurgen van den Broeck, zien we wel terug, net zoals Ivan Basso, Cadel Evans, Samuel Sanchez, Aleksandr Vinokourov, Tony Martin, Bradley Wiggins en Janez Brajkovic.

Vandaag proloog
Het Critérium du Dauphiné wordt vandaag geopend met een 5,4 kilometer lange proloog in Saint-Jean-de-Maurienne.

Bekijk hier een complete lijst van alle deelnemers.
Lees hier meer over het parcours van het Critérium du Dauphiné

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>