Joop Zoetemelk, oudste wereldkampioen aller tijden

In de week voorafgaande aan het WK belichten we de zeven Nederlandse wereldkampioenen bij de profs. De afgelopen dagen was al te lezen hoe de periode 1975 – 1979 drie Nederlandse wereldkampioenen opleverde. Van de “grote vier” van het Nederlandse wielrennen in deze jaren, won alleen Joop Zoetemelk nog geen wereldtitel.

Bij het WK in 1985 was Joop Zoetemelk al 38 jaar en negen maanden oud en rekenden weinigen hem tot de kanshebbers. Zoetemelk had al een flinke wielercarrière achter de rug. Na enkele succesvolle jaren bij de amateurs werd hij prof in 1970. Hij won de Vuelta, Parijs-Nice, enkele klassiekers en werd ook twee keer Nederlands kampioen, maar werd vooral beroemd door zijn prestaties in de Ronde van Frankrijk. Zoetemelk reed de Tour zestien keer uit en heeft daarmee een absoluut record in handen. De eindwinst in 1980 staat nog bij veel sportliefhebbers in de herinnering gegrift.

Het WK in 1985 is een WK voor klimmers. In het Italiaanse Giavera del Montello komt de Nederlandse ploeg zeer goed voor de dag. In de laatste ronden strijden nog een vijftiental sterke renners om de zege. Naast Zoetemelk zitten ook Johan van der Velde en Gerard Veldscholten in de voorste groep. De nerveuze finale wordt gekleurd door tal van demarrages. Bij die aanvallen zijn klasbakken betrokken als Stephen Roche, Kim Andersen, Greg Lemond en Moreno Argentin. Ook Zoetemelk probeert een paar keer weg te komen. Steeds volgt echter een hergroepering.

In de laatste kilometers waagt Zoetemelk het nog eens. Op kousenvoeten rijdt hij weg bij de groep en hij weet al snel een behoorlijk gat te slaan. Bij de achtervolgers wordt naar elkaar geloerd. Bovendien wordt elke poging tot organisatie verstoord door de actieve Veldscholten en Van der Velden.

Tot veler verbazing blijf Joop Zoetemelk (de niet al te deskundige Amerikaanse commentator in het filmpje heeft het over Joep Zootemelk) uit de handen van de achtervolgers. Hij wordt met deze prestatie de oudste wereldkampioen ooit.

Zoetemelk  is onmiskenbaar een man van de lange adem. Na zijn wereldtitel ging hij nog enkele seizoenen door. In 1987 won hij op 40-jarige leeftijd nog de Amstel Gold Race. Een prachtprestatie aan het eind van een lange en indrukwekkende wielercarrière.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Joop Zoetemelk, oudste wereldkampioen aller tijden

  1. Pingback: George Hincapie evenaart record Joop Zoetemelk | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>