Jumpen loont de moeite in Parijs-Nice

Boom leider parijs niceRitwinnaar Greg Henderson en leider Lars Boom trokken gisteren alle registers open om hun prestatie veilig te stellen. Beide renners vertrouwden op een speciaal ‘wapen’, de jump. Het scheelde namelijk niet veel of Boom was zijn gele trui in Parijs-Nice kwijt geweest. Er had ook niet veel aan gelegen of Greg Henderson moest genoegen nemen met de tweede plaats achter Grega Bole. Onderstaande beelden bewijzen dat jumpen de moeite waard is.

De harde zijwind zorgde op 11 km van de aankomst voor waaiervorming in het peloton. Een plek in de verkeerde waaier (vakjargon: ‘mongolenwaaier’) kan je minuten tijdverlies opleveren. Zodra de eerste waaier gevormd is zie je dat renners de oversteek wagen, maar niemand slaagt in de opzet. Net op het moment dat 4 renners in de tweede waaier de moed opgeven schiet Boom in actie. Hij beseft het, ‘het is nu of nooit. Als ik twee seconden langer wacht ben ik mijn leiderstrui kwijt. Zonde, want ik sliep er zo lekker in’. De volgende beelden laten zien hoe Boom in één magistrale ruk naar de kopgroep jumpt.

De jump van Lars: (scroll/jump naar 2:00 minuten in het filmpje)

Ook in de eindsprint moest er een jump aan te pas komen. Greg Henderson van Team Sky vecht een robbertje hardrijden uit met Grega Bole van Lampre. Laatstgenoemde lijkt het te gaan halen, maar in een alles of niets poging drukt Henderson zijn fiets naar voren. Zijn kont raakt zowat zijn zadel en met zijn neus ruikt hij de bovenbuis. In zijn ooghoek ziet hij dat zijn voorwiel enkele centimeters eerder de streep passeert dan dat van zijn tegenstander. Zijn jump maakte het verschil.

Bole (left) and Henderson (right)

Bole (links) en Henderson (rechts)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>