Allrounders kansrijk in Parijs-Nice

Zondag start in Houdan de 69e editie van Parijs-Nice, de achtdaagse ‘koers naar de zon’. Hoog tijd dus om wat meer te vertellen over de deelnemers aan deze editie en de favorieten voor de eindzege.

Allrounders
Door het gevarieerde parcours komen in Parijs-Nice doorgaans sterke allrounders bovendrijven. Zo is Sean Kelly nog steeds recordhouder met zeven overwinningen. De laatste Belgische en Nederlandse overwinningen dateren alweer van eind jaren negentig. Frank Vandenbroucke won in 1998; het jaar erna was Michael Boogerd de sterkste.

Nederlandse en Belgische teams
Rabobank heeft met Luis-Leon Sanchez een van de favorieten in haar midden. Sanchez won Parijs-Nice in 2009 en werd vorig jaar tweede achter Alberto Contador. Ook de andere renners die voor Rabobank zullen uitkomen, kunnen uitstekend op dit terrein uit de voeten. Wellicht dat ook Laurens ten Dam of Bauke Mollema een rol van betekenis kan spelen.
Vacansoleil komt juist met renners van wie in het voorjaar wat verwacht wordt: Bjorn Leukemans, Stijn Devolder en Lieuwe Westra. Johnny Hoogerland moet Parijs-Nice wegens griep aan zich voorbij laten gaan. Zij zullen zich eerder richten op een dagsucces, bijvoorbeeld met de rappe Romain Feillu.
Ook Quickstep, met renners als Gert Steegmans, Silvain Chavanel en Gerald Ciolek, zal gokken op etappewinst. Bij Omega Pharma-Lotto zijn de ogen natuurlijk vooral gericht op Jurgen van den Broeck. Zou hij al voldoende in vorm zijn om mee te spelen in het algemeen klassement?

klassementsrenners
Maar er zijn meer klassementsrenners die in Parijs-Nice hun seizoen beginnen. Onder hen gevestigde namen als Frank Schleck, Samuel Sanchez, Roman Kreuzinger, Levi Leipheimer, Alexandre Vinokourov en Bradley Wiggins. Van de nieuwe generatie zijn Janez Brajkovic, Tony Martin en Tejay van Garderen inmiddels ook bekend. Er wordt verder met belangstelling gekeken naar Taylor Phinney. Kan de jonge Amerikaan zich al meten met de top?

dagzeges
Voor de dagzeges zullen nog een aantal andere renners meestrijden. In de eerste etappes worden in elk geval Matthew Goss, Heinrich Haussler en Peter Sagan verwacht. In het middengebergte zullen de Franse renners wel voor de ritzege gaan. Naast de teams uit de WorldTour verschijnen nog vier Franse ploegen aan de start van Parijs-Nice: Cofidis, Europcar, FDJ en Bretagne – Schuller. Veel kandidaten voor een lange ontsnapping dus. Naar verwachting zal in elk geval Thomas Voeckler zich in de kijker rijden.

Op de website van de ASO staat de volledige deelnemerslijst van Parijs-Nice. Elders lees je meer over het parcours van Parijs-Nice 2011.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Allrounders kansrijk in Parijs-Nice

  1. Pingback: Gevarieerde Parijs-Nice gaat zondag van start | Wielrennen

  2. Pingback: Thomas de Gendt eerste leider in Parijs-Nice | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>