Nieuwe opzet bergklassement ongunstig voor Hoogerland

Net zoals het puntenklassement, kent ook het bergklassement dit jaar een gewijzigde opzet. De nieuwe puntentelling is minder gunstig voor aanvallers.

Echte klimmer als winnaar gewenst
Vorig jaar nog ging de Bolletjestrui naar de Fransman Anthony Charteau. Dat kwam de Tourdirectie op heel wat kritiek te staan, onder meer van Lucien van Impe (zesvoudig winnaar van het bergklassement in de Tour de France). Charteau verzamelde de punten door mee te gaan in ontsnappingen, maar moest in het hooggebergte steevast passen. Met enkele wijzigingen in de puntentelling hoopt men dat de echte klimmers weer om de bollen zullen strijden.

Minder punten te verdelen
Dit jaar worden per beklimming aan veel minder renners punten toegekend. Op een cols van derde categorie worden nog maar twee renners beloond. Op een helling van vierde categorie is er slechts één punt te verdelen. Zelfs op de lastigste cols zijn er slechts punten voor de eerste zes. Ook zijn de verschillen in puntenwaardering flink toegenomen. De zware cols worden daardoor nog belangrijker.

Dubbele punten
Johnny Hoogerland staat nu met vier punten aan de leiding in het puntenklassement. Met de oude telling zou hij al op tien punten hebben gestaan, terwijl op de zwaarste cols nog steeds 20 punten wachten op de eerst passerende renner. Die punten worden ook nog eens verdubbeld bij de aankomsten op Luz-Ardiden, Plateau de Beille, Galibier en Alpe d’Huez. Het lijkt dan ook vrijwel zeker dat het bergklassement dit jaar wordt gewonnen door een renneruit de top van het klassement.

Lees ook: Johnny Hoogerland pakt de Bolletjestrui
Is het bergklassement nog wel voor klimmers?
en: Opzet puntenklassement Tour de France gewijzigd

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nieuwe opzet bergklassement ongunstig voor Hoogerland

  1. Pingback: Opzet puntenklassement Tour de France gewijzigd | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>