Raas in 1979 kampioen in eigen land

In de week voorafgaande aan het WK belichten we de zeven Nederlandse wereldkampioenen bij de profs. In het jaar nadat Gerrie Knetemann op de Nürburgring de regenboogtrui veroverde, werd het WK in Valkenburg georganiseerd. Jan Raas maakte zijn favorietenrol waar en pakte de wereldtitel.

Al direct na de zege van Knetemann liet Raas weten dat hij het jaar erna aan de beurt zou zijn. De Zeeuw – een erkend klassiekerspecialist – werd ook door anderen als voornaamste kanshebber gezien. Zeker in het Limburgse heuvelland was hij de absolute favoriet. Raas had de voorbije drie edities van de Amstel Gold Race gewonnen en de WK-wedstrijd van 1979 voerde het peloton achttien keer over de Cauberg.

Het lastige parcours zorgde er voor dat in de finale slechts een beperkte groep renners was overgebleven. In de voorlaatste ronde ontsnapten uit deze groep acht renners onder wie de Nederlanders Raas en Henk Lubberding. De meesterknecht uit Voorst zorgde ervoor dat geen enkele ontsnapping weg kon blijven, tot in de laatste ronde André Chalmel demarreerde. Lubberding had zijn kruit verschoten en de meeste anderen in de kopgroep waren niet van plan de kastanjes voor Raas uit het vuur te halen.

Raas echter bewaarde zijn geduld omdat hij rekende op Didi Thurau. De Duitser had een aantal seizoenen voor de succesvolle Nederlandse ploeg van Peter Post gereden. Het was daardoor bekend dat Thurau vaak wat ongeduldig was.

Het koersinzicht van Raas betaalde zich uit: zoals in het filmpje is te zien bleef Thurau de laatste kilometer hard op kop rijden zodat de relatief onbekende Chalmel vlak voor de streep werd teruggehaald. Raas kon vervolgens uit het wiel van de Duitser komen en voor eigen publiek zegevieren.

Na zijn wereldtitel bleef Jan Raas belangrijke overwinningen boeken. Zijn erelijst is zonder meer indrukwekkend. De Zeeuw won onder meer veertien klassiekers en tien Touretappes. Na zijn actieve carrière was hij ook nog succesvol als ploegleider.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Raas in 1979 kampioen in eigen land

  1. Paaltje!!!

    De Kneet (ik mis hem nog steeds) en Raas, twee karaktermensen!
    De beelden van de Tour ’80 kan ik blijven kijken!
    Wat een hart heb je he, om zo in dat wiel van Thurau te blijven hangen. Prachtig, ik was pas 9, maar kan het me nog herinneren dat ik hier met mijn, uitzinnige, ouders naar zat te kijken. Zegt genoeg.

    http://www.youtube.com/watch?v=16p6hEWWshE

      /   Reply  / 
  2. Stan van der Heijden Auteur

    Dat zijn zeker mooie beelden. De Tour van ’80 herinner ik me ook nog goed. Ik werd – op vakantie in Frankrijk – door mijn vader meegenomen naar een cafe voor de belangrijke etappes. In die periode is mijn liefde voor de wielersport ook ontstaan.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Successen Ploeg Post ongekend | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>