Knetemann verrast Moser op WK 1978

In de week voorafgaande aan het WK belichten we de zeven Nederlandse wereldkampioenen bij de profs. Drie jaar na de wereldtitel van Hennie Kuiper zorgde Gerrie Knetemann in Duitsland weer voor een Nederlands succes.

Op 27 augustus 1978 wordt op de Nürburgring gestreden om de regenboogtrui. Knetemann komt in de finale voorop met de Italiaanse titelverdediger Francesco Moser. Eerder was Knetemann al mee in een groep met ook Bernard Hinault en de Italiaan Guiseppe Saronni.

Naar verluidt gunde Moser zijn jonge landgenoot de overwinning niet en spoorde hij de Belgische ploeg aan tot hard op kop rijden. Door toedoen van de Belgen worden de vluchters vlak voor de finish achterhaald.

Al snel daarna demarreert Moser. Knetemann blijkt nog niet moegestreden en kan als enige volgen. De twee renners – beide erkend tijdrijders – kunnen snel voldoende voorsprong nemen. Genoeg in elk geval om in de slotfase met elkaar te converseren. In de televisiereportage is duidelijk te zien hoe de renners naast elkaar rijdend praten in de slotkilometer.

In een bloedstollende sprint-a-deux weet ‘de Kneet’ nipt te winnen. Al snel daarna doen geruchten de kop op dat hij de zege van de rapper geachte Moser gekocht zou hebben. Beide renners ontkennen dit; volgens Moser was Knetemann die dag gewoon sterker.

In 2005 werpt ploegmaat Aad van den Hoek een ander licht op de zaak in een tv-uitzending over Knetemann van KRO’s Profiel. Van den Hoek hoorde Knetemann op de terugweg van het WK vertellen dat Moser hem geld had geboden om te winnen. De schrandere Amsterdammer gaf daarop een antwoord dat op verschillende manieren kon worden uitgelegd. Achteraf lijkt de juiste uitleg dat Knetemann van zins was de wereldtitel te pakken, maar gerust wat geld wilde ontvangen als Moser zou winnen.

De reportage over Knetemann door Coen Verbraak voor KRO’s Profiel is in zijn geheel hier te zien.

Op de wielercarrière van de kleurrijke en veel te vroeg overleden Gerrie Knetemann zal ik later nog terugkomen.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Knetemann verrast Moser op WK 1978

  1. Pingback: Raas in 1979 kampioen in eigen land | Wielrennen

  2. Pingback: Successen Ploeg Post ongekend | Wielrennen

  3. Pingback: Eerste seizoenszege is binnen voor Vacansoleil | Wielrennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>