Archief: 2005

HAPPY NEW YEAR!!!

Zo, alles staat klaar voor de oudejaarsviering. Zijn ze mooi of niet, mijn oliebollen? Een dagje niet bloggen, maar bakken. Alles lukte, geen vloek geslaakt en lekker naar de laatste loodjes van de Top 2000 geluisterd. Ik neem voor dit jaar afscheid van jullie in de hoop dat de blog blijft groeien en groeien. En dat gaat lukken met jullie hulp. Dus zegt het voort: http://wielrennen.blog.nl

Dan komen jullie het jaar wel weer door. Ik ook trouwens!

Vrienden van de blog: een heel voorspoedig, gezond en veilig 2006 gewenst!!!

Fred

Lees verder

31 december de geboortedag van …

Theo Muis (1965)

Het lijkt me een vreselijke datum om jarig te zijn. Aan alles is gedacht: homemade gebak met poedersuiker, champagne, een conference van Youp of Freek op de TV, vuurwerk, alle ingrediënten voor een spetterend feest. Maar het is niet ter ere van jou. Je verjaardagsdatum staat vast als je geboren wordt en je weet dus niet beter en daarom zal Theo er niet zo mee zitten dat hij vandaag jarig is. Uiterlijk doet hij een beetje aan de broertjes De Boer denken, maar hij werd geen voetballer, maar wielrenner. Daarin was hij geen hoogvlieger deze renner uit Giessenburg. Hij was twee jaar beroepsrenner bij kleine ploegjes. Een zevende plaats in de Omloop Hageland-Zuiderkempen was zijn beste prestatie. Eind 1988 stopte hij er mee op de leeftijd van 23 jaar. Wat is er van Theo geworden?

Lees verder

30 december de geboortedag van …

Lars Boom (1985)

Een hoogst enkele keer komt het voor. Een jongen die tot over zijn oren verliefd is op twee meisjes. Bij de een is hij zielsgelukkig en in het gezelschap van de ander zo mogelijk nog gelukkiger. Hij weet dat hij op een dag zal moeten kiezen, maar hij stelt die beslissing zo lang mogelijk uit. Hij weet ook dat als hij voor de een kiest hij de ander hartstochtelijk zal missen, en andersom. Zo’n jongen is Lars Boom. De beloftevolle wegrenner die zomaar een topper kan worden en de talentvolle veldrijder die nu al een grote koers had kunnen winnen als de jury niet zo halfhartig was geweest om de uit koers verbannen Bart Wellens weer in genade aan te nemen, nadat hij een afstapverbod had genegeerd. Lars wordt vandaag 20 jaar. Iedere wielerliefhebber wil zo lang mogelijk genieten van zijn vrijages met Vrouwe Fortuna en haar zuster. Maar eens moet hij kiezen om met één van die twee schonen definitief tussen de lakens te kruipen. Een wereldtitel in Zeddam kan wel eens beslissend zijn.

© Cor Vos

Wie zijn er verder op 30 december geboren?

Lees verder

29 december de geboortedag van …

Jeroen Blijlevens (1971)

Jerommeke werd hij genoemd en hij behoorde enkele jaren tot de beste sprinters van de wereld. De TVM-ploeg loodste hem zo goed mogelijk naar de finish en daar moest hij het opnemen tegen mannen als Cipollini, Abdoushaparov, Steels, enzovoort. Ze`waren aan elkaar gewaagd en Jeroen trok menigmaal aan het langste eind. Toen ging hij naar Italië en wilde hij een andere renner worden. Een klimmer werd hij niet en een rouleur evenmin, maar met al dat geëxperimenteer botte zijn sprint af en kwam hij niet meer aan de bak. Het kan ook te maken hebben met het feit dat hij vader was geworden van een tweeling, waardoor hij de risico’s van het sprinten niet meer durfde te nemen. Maar Jeroen Blijlevens behoorde enkele jaren tot de sprintelite van de wereld. Vier etappes in de Tour, vier in de Vuelta en twee in de Giro. Hoeveel Nederlanders kunnen zo’n erelijst overleggen? Alleen Van Poppel deed het beter van de Nederlandse wegsprinters.

© Cor Vos

Wie zijn er verder op 29 december geboren?

Lees verder

28 december de geboortedag van

Rien Verhelst (1932)

Tijdens de research voor mijn boek over Peter Post heb ik uitgezocht hoeveel amateurs tegelijk met Post in 1956 overgingen naar de beroepsrenners. Het waren er 22 onder wie Rien Verhelst uit Axel. Post won zijn eerste wedstrijd bij de profs. Dat was een criterium in Hengstdijk en Rien werd derde. De carrière van Post ging skyhigh, maar die van Verhelst verzandde al na een jaar en in 1957 stopte hij. Wat hij daarna is gaan doen, daarvan heb ik geen idee, maar misschien zijn er Zeeuwsvlaamse wielerliefhebbers die het wel weten. 73 wordt hij vandaag.

Wie zijn er verder op 28 december geboren?

Lees verder

27 december de geboortedag van …

Klaas Balk (1948)

Volgens kenners is Klaas Balk in aanleg een geniale wielrenner geweest. Een jongen die alles kon. Hij had zowel op de weg als op de baan een topper kunnen worden. Maar hij werd het niet. Er zijn veel geniale mensen die net als hij heel lang kind zijn gebleven. Mozart was er zo eentje en om in de wielrennerij te blijven: Daan de Groot. Die had de klasse om de beste Nederlandse wielrenner ooit te worden, maar hij bleef de oningeloste belofte. Het oeuvre van Mozart horen we nog iedere dag op Radio 4 of via een CD. De prestaties van Daan en Klaas bewaren we op de harde schijf van ons geheugen. Dat kunnen we slechts met enkele kenners delen. Klaas heeft het lang moeilijk gehad met zijn instelling, maar hij heeft tijdig ingezien dat het echte leven iets anders is dan af en toe excelleren in een koers. In het echte leven moet je elke dag aan de bak. In Nieuw Vennep staat het bedrijf dat hij met dat inzicht heeft opgebouwd. Chapeau!!!

Wie zijn er verder op 27 december geboren?

Lees verder

Uitslag van de fotowedstrijd!

De jury heeft gesproken en met voorsprong heeft de foto van Jan van der Horst uit Haarlem de eerste prijs gewonnen. Jan krijgt zes prachtige wielerboeken ter waarde van € 170,25. Dat zijn:

- Het geheim van Raleigh door Joop Holthausen (uitgave De Buitenspelers)

- De Kneetstory door Hans Prakke (uitgave Agiel)

- JOOP* door Fred van Slogteren (uitgave Arko Sports Media)

- Wielerhelden van Oranje door Fred van Slogteren (uitgave Arko Sports Media)

- Kampioenen twijfelen niet door Aart Aarsbergen en Peter Nijssen (uitgave De Àrbeiderspers)

- Parijs is nog ver door Peter Ouwerkerk (uitgave De Arbeiderspers)

Als extra prijs voor deze prachtige foto ontvangt Jan van der Horst tevens twee toegangskaarten t.w.v. € 40,- voor de openingsavond (5 januari 2006) van de Rotterdamse zesdaagse.

De jury bestond uit de vijf verzamelaars die zich elke week op deze blog presenteren. Dat zijn Otto Beaujon, Wim van Eyle, Jan Houterman, Peter Ravensbergen en Henk Theuns. Zij kozen elk afzonderlijk de naar hun mening beste vijf inzendingen en waardeerden die vervolgens met een cijfer tussen 0 en 10. De winnende foto kreeg totaal 43 punten.

Lees verder

26 december de geboortedag van …

Rini Wagtmans (1946)

Rini is een heel bijzondere man. Hij was een zeer talentvol renner die een keer vijfde en een keer zesde werd in de Tour de France. Hij geldt nog steeds als een van de beste dalers uit de wielergeschiedenis. Hij moest veel te vroeg stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Maar hij werd kort daarna bondscoach en ook in het begeleiden van talent excelleerde hij. "Rini zei nooit zo veel als je gewonnen had, maar als je niet goed in je vel zat, dan was hij niet bij je weg te slaan", vertelde een van zijn pupillen me eens. In de tussentijd bouwde hij ook nog een mooi bedrijf op dat nu door zijn kinderen geleid wordt. Elke morgen is hij daar nog een paar uur aanwezig om al zijn andere activiteiten te behappen. Zoals het begeleiden van ex-gedetineerden op hun moeizame weg naar een eerlijk bestaan. Dit jaar maakte de koningin hem ridder en er zijn weinig mensen die het zo verdienen als hij. Volgend jaar komt er een boek over hem uit. Geschreven door Peter Ouwerkerk. Dat moet wel haast een hagiografie worden, want wat is er nou niet positief aan Rini? Ik zou het niet weten.

Wie zijn er verder op 26 december geboren?

Lees verder

25 december de geboortedag van …

Jo de Haan (1936)

Een kerstkind is hij en dat is synoniem voor geluk in je leven hebben. Dat is bij Jo betrekkelijk, want hij had een rotjeugd. Als je in een kleine dorpsgemeenschap als kind krijgt aangerekend wat nderen in de oorlog hebben misdaan dan is dat niet iets waar je met genoegen aan terugdenkt. Een kerstkind was hij wel toen hij als eerste Nederlandse beroepsrenner de kans kreeg om in een Franse ploeg te rijden. Hij toonde zijn dankbaarheid door op schitterende wijze Parijs-Tours te winnen. Hij realiseerde een mooie carrière met 37 overwinningen. In 1966 stopte hij en hij werd bloemist in het Brabantse Huybergen. Een mooie zaak had hij, maar privé zat het hem niet mee. Zijn vrouw kreeg de vreselijke ziekte MS en ze raakte aan het bed gekluisterd en zelf lijdt hij de laatste jaren aan darmkanker. Na een lang verblijf in het ziekenhuis is hij nu in goede handen. Jo de Haan is geen gemakkelijke man en als voormalig topwielrenner was hij jarenlang moeilijk benaderbaar, maar laat iedereen die deze prachtige stilist heeft zien rijden vandaag even aan hem denken. Een kleine kerstgedachte, voor Jo en zijn vrouw!

Jo de Haan overleed op 19 april 2006

Lees verder

De club van de week: OWC Oldenzaal (4)

Op de foto van de jeugdopleiding van OWC die ik eergisteren op de blog plaatste is een jongen te zien in de nationale kampioenstrui. Die jongen heet Jelle Wolsink en hij is 10 jaar jong. Hij werd dit jaar kampioen van Nederland in de categorie 2 van het jeugdwielrennen. Hij won het kampioenschap door de hele wedstrijd attent van voren te rijden om in de laatste meters de concurrentie af te troeven. Beretrots is hij sindsdien …

Lees verder

De club van de week: OWC Oldenzaal (3)

Bij OWC Oldenzaal kunnen kinderen lid worden in het jaar dat ze acht worden. Twee keer per week wordt er getraind op het wielerparcours de ‘Herman Siersbaan’ in Oldenzaal. De jeugdopleiding wordt gecoördineerd door Jeroen ter Bekke (op de foto de man met het rode jack) en de trainers zijn Herman Hilgenberg (de andere volwassene op de foto), Jos Broenink, Freddy Wolsink, Frank Strohm en Rianne ter Bekke. Plezier in het …

Lees verder

24 december de geboortedag van …

Michel Cornelisse (1965)

Deze Amsterdamse coureur heeft echt alles uit zijn wielercarrière gehaald wat er in zat en dat is vastgelegd in een schitterende palmares waar menig renner jaloers op zal zijn. Het probleem van Michel is echter dat hij dat zelf anders ziet. Als je van jongsafaan bent geïndoctrineerd met de wetenschap dat je een Merckx bent, dan vereist het veel volwassenheid en zelfkennis om te accepteren dat dat niet zo is. Dat is het probleem van Michel Cornelisse en tegelijkertijd zijn frustratie. Dat is jammer want waar veel renners met zijn resultaten met voldoening terugkijken op hun erelijst, daar voelt Michel zich een ondergewaardeerd genie. 40 jaar wordt hij vandaag. Life begins at forty, dus een leeftijd om een nieuw leven te beginnen. Welkom in de wereld, Michel! En … gefeliciteerd, je was een kanjer!

Lees verder

23 december de geboortedag van …

Jan Breur (1951)

Jan Breur uit Schiedam was in de jaren zeventig beroepsrenner. Hij debuteerde in 1974 bij de profs in de Delbana-ploeg van de Rotterdamse juwelier Frans Buyser. De overwinningen kwamen pas twee jaar later in het shirt van De Onderneming. Jan bleek een specialist in het omniumrijden en achter de derny. Achter een motor kon hij goed uit de voeten en daarom ging hij het ook als stayer proberen. Twee keer stond hij als derde op het erepodium bij het Nederlands kampioenschap en één maal bij het WK. Dat was in 1975 achter de Duitser Dieter Kemper en zijn landgenoot Cees Stam. Wat zou er van Jan geworden zijn?

Wie zijn er verder op 23 december geboren?

Lees verder

Van Fedor

Tussen de kerstkaarten die ik deze week weer rijkelijk ontving (hartelijk dank wielervrienden) zat er één van Fedor. Met een gedicht. Omdat ik Fedor een van de fijnste mensen vind die ik in de wielersport heb ontmoet, zet ik het met liefde op de blog omdat je van Fedor altijd iets kunt leren. En in het archief dat Guus de Jong mij voor gebruik op de blog beschikbaar stelde vond ik deze prachtige toepasselijke foto.

Kerstlicht

Als ge in het licht wil staan,

zult ge eerst door het donker gaan.

Door het donker kunt ge leren,

hoe ge het licht dan kan waarderen.

Awel, geniet’t leven en benut dit leven,

’t vliegt voorbij en duurt maar even.

HEEL VEEL LEVENSVREUGDE,

Lees verder